IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония се намеси на валутните пазари, за да спре възхода на йената

Японската валута се срина с повече от 2% срещу долара и еврото

09:49 | 15.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Япония се намеси на валутните пазари, за да спре възхода на йената

Силното поскъпване на японската йена през последните три месеца се превърна в заплаха за растежа на възстановяващата се от кризата японска икономика и принуди правителството да се намеси на валутните пазари, за да спре нейния възход.

Интервенцията е първата от 2004 г. насам и последва вчерашните рекордни за последните 15 години нива на йената срещу долара, пише Bloomberg.

Финансовият министър на страната Йошихико Нода заяви през репортери, че продажбите на йени днес са били едностранни, което означава, че в интервенцията е участвала само Япония.

Според правителствени представители високият курс на йената не е основният източник на безпокойство, а нестабилността на валутните курсове.

Японският премиер Наото Кан бе под силен натиск от страна на бизнеса да вземе мерки против възхода на йената, който застрашава конкурентоспособността на местните износители. Той запази своето място на министър-председател след провелите се вчера избори за лидер на управляващата Демократическа партия.

Йената се повиши силно през последните месеци заради влошените изгледи пред японската икономика, които накараха инвеститорите да търсят по-безрискови активи, за какъвто се приема японската валута. Тя се повиши с 11% срещу долара от средата на май до вчера, когато курсът й стигна до 82,88 йени за долар – най-високото ниво от 1995 г. насам.

В днешната валутна търговия обаче курсът на двойката USD/JPY премина над 85 йени за долар, което е най-слабото ниво за йената през последните близо две седмици.

Поевтиняването на йената даде позитивен сигнал за борсовата търговия в Токио, където главният японски индекс Nikkei 225 се повишава с 2,6%.

Японското правителство не разкри какъв е бил размерът на валутната интервенция, извършена днес. През 2004 г. Японската централна банка, действайки от името на Министерството на финансите, продаде 14,8 трлн. йени на валутните пазари в рамките на първото тримесечие, за да спре възхода на йената.

Японската централна банка остави без промяна основната лихва в страната на рекордно ниското й ниво от 0,1% през септември, след като в края на август предостави допълнителни 10 трлн. йени (119 млрд. долара) като спешни краткосрочни заеми на търговските банки в страната. Японското правителство на свой ред обеща да предостави 920 млрд. йени за стимулиране на вътрешното потребление.

Йената се понижава силно с 2,4% срещу долара след валутната интервенция на Япония, като към 9:40 ч. българско време един долар се разменя срещу 84,96 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още